Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagstränare: Inget samband mellan kultur och prestation

Musik är viktigt för att elitidrottare ska kunna varva ner, men kulturprojekt har ingen direkt påverkan på resultat. Det tror i alla fall tränaren för svenska skidlandslaget.

Mattias Persson är tränare för damerna i svenska skidlandslaget. Han tror inte att det går att se en direkt koppling mellan ÖFKs kultursatsning och framgångarna i superettan den senaste tiden.

– Jag tror att det handlar om att ÖFK har en bra tränare, en bra organisation och att de tränar bättre, förklarar Mattias Persson.

– Sen kan de kulturella inslagen göra att laget blir mer sammansvetsat och spelarna lär känna varandra utanför planen, men inte att de kulturella inslagen och framgångarna har ett sammanhang, fortsätter han.

Som tränare för de svenska skiddamerna arbetar han inte med kultur på det sätt som de flesta tolkar kultur, alltså musik, konst, teater, dans med mera.

– För mig är kultur en samling av människor som gör saker för att må bra, säger Mattias Persson och förklarar att han räknar in både utövande av idrott och idrottsevenemang som kultur.

Däremot håller han med Johan Olsson som menar att musik är ett viktigt inslag hos idrottare.

– Musik använder alla aktiva för att kunna slappna av, men jag tror inte att de tänker på det som att de gör något kulturellt, säger han.

– Det viktigaste för toppatleter är att koppla bort och tänka på annat. Det blir för jobbigt mentalt att hela tiden behöva tänka på att träna, att äta rätt, att vila, hur snabbt man ska duscha och så vidare. Man måste ha en reträtt från sitt huvudsakliga arbete, och att vara atleter är deras arbete, förklarar Mattias Persson.