Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsting får bakläxa på cellprovsutredning

Västerbottens läns landsting har inte skött sin del av lex Maria-utredningen ordentligt, angående de många felklassificerade gynekologiska cellproverna vid Östersunds sjukhus.

Det tycker Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som kräver att landstinget kompletterar utredningen.

Landstinget ska göra en riskbedömning, lämna uppgifter om liknande händelser som hänt i verksamheten, visa handlingar (provsvar) som styrker uppgifterna om att omklassificering av prover skett i 125 fall vid eftergranskningen som gjorts, samt komplettera med handlingar som styrker att 40 kvinnor har diagnosticerats och opererats i cancerförebyggande syfte.

IVO kräver att landstinget kompletterar utredningen senast 24 november.

Det var i slutet av 2006 som Jämtlands läns landsting beslöt om att lämna över ansvaret för en del av laboratoriet i Östersund. Nu var det Västerbottens läns landstings ansvar att se till att labbet fungerade. Labbet placerades under Västerbottens verksamhetsenhet Laboratoriemedicin.

Hela historien med de felanalyserade cellproverna började rullas upp under våren 2012.

Här finns ÖP:s artiklar om cellprovsskandalen samlade.