Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Landsting, kommun och polis måste samarbeta bättre"

Droganvändandet bland ungdomar i länet har ökat lavinartat enligt statistiken. Det berättade ungdomsrotelns chef vid Östersundspolisen, Pär Sundin.

Annons

– Tittar man på statistiken så hade vi 10 misstankar om narkotikabrott förra året och 160 vid samma tidpunkt i år, säger Pär Sundin.

Men en orsak till att statistiken har skjutit i höjden är sättet man räknar på. Numera räknar polisen varje köptillfälle som en misstanke om narkotikabrott. Tidigare kunde en person köpa narkotika flera gånger men ändå räknas som en misstanke i statistiken.

Pär Sundin var en av dem som föreläste under dagen och han pratade främst om ett fall från Östersund i somras där 14 personer dömdes för narkotikabrott. Men han pratade också om vikten av samarbete.

– Landsting, polis och kommun måste samarbeta bättre för att det ska fungera, sa han under föreläsningen.

Och han verkade nöjd med arrangemanget.

– Det har blivit ett bra erfarenhetsutbyte för alla som har deltagit, konstaterade han.

Några som var representerade på OSD var fältarbetsgruppen, en verksamhet som av besparingsskäl ska avvecklas vid årsskiftet.

Ni har haft ett nära samarbete med fältarbetsgruppen. Hur känner du för att de ska läggas ner och hur tror du att det kommer gå med deras förebyggande arbete efter avvecklingen?

– Det har jag inga kommentarer på just nu, men vi har haft ett bra samarbete med dem, säger Pär Sundin.