Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsting och stat måste jobba tillsammans

Tillståndet för landstingets ekonomi är inte bra. Enligt delårsbokslutet för april är det framför allt kostnaderna för den högspecialiserade vården som fortsätter att ligga kvar på höga nivåer.

För oss socialdemokrater är det emellertid självklart att alltid värna de mest sjuka och behövande. Vård ska ges efter behov.

Vad vi inom landstinget har gjort är att sätta upp långsiktiga mål för ekonomin. Det betyder inte att vi skjuter problemen på framtiden. Vi kommer att behöva ta tuffa beslut under den här resans gång. Det kan till exempel handla om förändringar i organisation och begränsningar i vårdutbudet.

Men ledordet är likafullt långsiktighet. Landstinget är en stor organisation, och på de flesta områden finns förbättringsmöjligheter som både kan sänka kostnader och effektivisera arbetet.

Vi ser redan hur arbetet med den så kallade lean-metoden har lett till förbättringar, bland annat har ortopeden och ögonkliniken lyft sina verksamheter.

Utmaningen nu är att fortsätta den omställning som har påbörjats, helt enkelt vara uthålliga. Om vi är det, kommer vi på sikt att se klara förbättringar i ekonomin.

Sedan är det ingen hemlighet att det finns en tydlig skiljelinje mellan oss socialdemokrater och borgerligheten. För Jämtlands län landsting skulle ett regeringsskifte i höst innebära 75 miljoner kronor extra under den kommande planperioden.

Det finns alltså ingen naturlag som säger att Jämtlands län landsting måste dras med tunga underskott. Vi kan vända utvecklingen, men då måste landsting och stat börja jobba tillsammans.

Harriet Jorderud (S)

ordförande landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel