Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingens tågaffärer blir allt dyrare

Landstingen får skjuta till mer pengar för sina uppmärksammade tågaffärer i USA. Beloppet hålls hemligt, rapporterar SVT:s Jämtlandsnytt.

Under förra året förhandlade landstingen med amerikanska riskkapitalbolag som krävde att den svenska parten skulle stärka sina banksäkerheter. Men hur stor kostnaden är hålls hemligt.

– Det är sekretessbelagd information. Vi har nått en överenskommelse, men lämnar inte ut några närmare uppgifter eftersom det rör sig om affärssekretess, säger Stefan Kallin, vd för landstingens tågbolag Transitio, till SVT.

Christer Siwertsson (M) är oppositionsråd i Jämtlands läns landsting.

– De kan inte hålla det hemligt för landstingets politiker, det kan inte vara möjligt. Det är ju vi som håller Transitio under armarna med pengar, säger Siwertsson.

Har du fått någon information om den nya utgiften?

– Jag, som oppositionsråd, har inte fått någon information. Jag vet inte om den politiska majoriteten har fått det.

ÖP har sökt landstings- och regionrådet Robert Uitto (S) utan resultat.

Christer Siwertsson säger att han ska lyfta frågan inom landstinget.

– Under nästa landstingsfullmäktigemöte kommer jag att göra det, vad är det för pengar man skjuter till?

Bakgrunden är tågaffärer som gjordes av nio landsting – bland annat Jämtland – i början av 2000-talet och som involverade skatteplanering i USA, vilket avslöjades av SVT.

Transitio är ett tågbolag som ägs av 20 regioner, landsting och kollektivtrafikmyndigheter i Sverige. En av ägarna är Regionförbundet Jämtlands län, vars verksamhet finansieras av landstingsmedel.