Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget anmäler sjukgymnaster

Landstinget anmäler privata sjukgymnaster till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bakom ligger misstanke om fusk alternativt dålig journalföring.

Landstinget går vidare med sitt löfte att anmäla fem privatpraktiserande sjukgymnaster som fakturerar landstinget för den behandling de utför.

Det var vid en revision i höstas som ett urval på tio externa sjukgymnaster granskades. Deras journalanteckningar jämfördes med beloppen som fakturerats Jämtlands läns landsting.

Det visade sig att tre hade fullständig överensstämmelse mellan uppgifterna i journalerna och faktureringen. Fem hade avvikelser på upp till 11 procent och två hade avvikelser på 41 respektive 50 procent.

– Jag vill betona att detta inte innebär att det behöver förekomma fusk med fakturering. Däremot finns det brister i journalföringen hos flera av dessa sjukgymnaster, vilket gör den ekonomiska delen av uppföljningen oerhört svår. Det kan mycket väl vara så att besöken ägt rum men inte dokumenterats korrekt i journalerna, sa Lena Weinstock Svedh, chef för landstingets beställarenhet, i samband med revisionen.

Fem av sjukgymnasterna uppfyllde inte lagens krav om hur journaler ska föras och det är de som nu anmäls, enligt Dagens Medicin.

Formellt anmäls de för att deras brister i journalerna är en fara för patientsäkerheten. Till hösten ska landstinget ta ställning till om de som har störst avvikelse mellan faktura och journal också ska polisanmälas och/eller krävas på återbetalning.