Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget back 57 miljoner: "Läget är allvarligt"

Landstinget beräknas gå back med 57 miljoner kronor i år. Men Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, tror att det kommer att bli värre än så.

– Läget är lika allvarligt som förra året och det kan bli minus 100 miljoner. Det sa jag redan i januari, säger han.

Vid det senaste mötet i landstingsstyrelsen förde Christer Siwertsson fram att han anser att landstingets ekonomichef, Karin Jonsson, borde få ökade befogenheter.

– Som det är nu fungerar ekonomichefen som en meteorolog, som spår väder och sedan refererar hur det blev. Ekonomichefen ska ha makt och beslutsbefogenheter att gå ut i verksamheten och styra och ställa. Hon ska vara direktörens förlängda arm, säger han.

Framför allt anser Siwertsson att Moderaternas budgetförslag är receptet för att få rätsida på underskotten.

– Om majoriteten hade lyssnat på oss i oppositionen hade vi haft ett nollresultat, men de lyssnar inte på oss.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) beskriver det ekonomiska läget som bekymmersamt. Hon betonar att de politiska beslut som fattats kommer att förbättra situationen, men problemen kan inte lösas från ena dagen till den andra.

– Vi gör allt vad vi kan för att komma till rätta med ekonomin och det är ett långsiktigt arbete. Besluten får effekt på lång sikt.

I det korta perspektivet konstaterar Harriet Jorderud att det nyligen kommit besked om utbetalning av statsbidrag, vilket förbättrar prognosen med cirka 10 miljoner kronor. Men samtidigt har skatteprognosen försämrats med 3 miljoner.

– Vi behöver en regering som fördelar mer pengar till vården och omsorgen, säger hon.

Förra året försämrades landstingets ekonomi snabbt under senare delen av hösten. Utvecklingen under december 2012 kan beskrivas som en kalldusch när underskottet växte från minus 43 miljoner kronor i novemberprognosen till minus 92 miljoner kronor, som blev förra årets resultat. Det här orsakade turbulens i landstingsledningen och i början av 2013 lämnade dåvarande landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd sitt uppdrag. Politikerna i landstingsstyrelsen var också pressade när fyra av landstingets sex förtroendevalda revisorer ansåg att styrelsen skulle vägras ansvarsfrihet. Två av revisorerna ansåg att det räckte med att rikta en "kraftig anmärkning" mot styrelsen. Majoriteten i fullmäktige förordade det mildare alternativet och styrelsen kunde sitta kvar.