Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget bekostar inte dräkten som kan få dottern att gå

Marielle Grääs och Christian Bylunds tvååriga dotter Minea har CP-diplegi och kan inte gå. Nu samlar de in pengar för att köpa en dräkt som kan hjälpa henne att gå.

Annons

När Marielle Grääs och hennes sambo Christian Bylund väntade sitt andra barn gick det inte som det ska. Marielle var i vecka 34 när hon blev orolig över att hon inte känt fosterrörelser. Hon åkte in på en kontroll och då upptäckte man att det inte fanns tillräckligt med fostervatten kvar i magen. Marielle förlöstes med akut kejsarsnitt och dottern Minea var medtagen. Hon repade sig efter ett tag och Marielle kunde till och med börja amma och andades ut, men framåt natten hände det något.

– Klockan ett kom en sjuksköterska och knackade på och sa att läkaren ville prata med mig. Då tänkte jag att nu har hon dött, berättar Marielle.

Minea hade fått kramper och drabbades senare av en hjärnblödning. Trots det så såg allt bra och Minea var som vilken bebis som helst.

– Det var när min syster skulle byta blöja som hon tyckte att Minea var lite stel i benen. Vi kände också det och tänkte att något är knasigt, säger Marielle.

Familjen hade precis flyttat till Göteborg när de upptäckte att Mineas ben var stela. I Östersund blev de erbjudna uppföljning på barn- och ungdomshabiliteringen, men det erbjudandet följde inte med till Göteborg. I stället fick Marielle tjata på bvc där för att få träffa en läkare som snabbt konstaterade att den då ettåriga Minea har CP-diplegi.

– Det kom som en chock. Vadå CP? Hon ser ju normal ut, säger Marielle.

Mineas CP-skada innebär att hennes ben är stela och spända och det krävs timmar av sjukgymnastik och massage för att hon inte ska ha ont. Minea, som fyller två år i maj, kan inte gå utan rullator och använder ståskal. Rehabilitering och sjukgymnastik underlättar för Minea, men det finns ett annat hjälpmedel som till och med skulle kunna få henne att gå i framtiden.

– Eftersom Mineas ben är så stela går hon på tå, med en molliidress skulle man kunna få ner hennes häl i marken, förklarar Marielle.

Dressen som kostar 48 000 kronor, pengar som Marielle och Christian varken har eller kan låna ihop, räknas inte som ett hjälpmedel och därför beskostar inte landstinget den. Men eftersom både Marielle och Christian har bestämt sig för att dressen är det bästa för Minea har de startat en insamling och i skrivandets stund har de fått in över 27 000 kronor.

– Vi startade insamlingen nu eftersom det är fem-sex månader kvar tills den minsta dräkten passa Minea. Vi trodde aldrig att vi skulle få in så här mycket på så kort tid, säger Marielle.

Här kan man läsa Marielles blogginlägg om insamlingen.