Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget får underkänt i patientsäkerhet

Inget landsting får godkänt av sin vårdpersonal när det kommer till patientsäkerhet. Jämtlands landsting får "röd flagg" på 9 av 15 områden.

I dag släppte Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en enkät där vårdpersonal i hela landet har fått svara på frågor som rör den egna patientsäkerheten.

Jämtlands landsting är ett av nio landsting som får klart underkänt av den egna personalen och har fått röd flagg med betyget "stort förbättringsbehov" inom flera områden, enligt SVT.

Rödflaggade områden är bland annat personalens förtroende för högsta ledningen, personaltäthet och arbetsbelastning och benägenheten att rapportera händelser.

Nina Fållbäck- Svensson som är sjukvårdsdirektör i länet säger att arbetsbelastningen är en ekonomisk fråga.

– Vi har en ekonomisk situation som är väldigt bekymmersam och det tror jag inte göra saken bättre, utan alla känner att de jobbar under press hela tiden, säger hon i en intervju med SVT.

Vårdpersonalen i Jämtland har lägst förtroende för sin högsta ledning. Dessutom är Jämtland, enligt enkäten, sämst på att rapportera in vårdskador och felaktigheter inom vården.

– Jag har utgått ifrån att vi har gjort de anmälningarna, men jag har också sett att Lex Maria-statistiken har gått ner de senaste åren, säger Nina Fållbäck- Svensson.

Problemen med rapportering kan bero på att man tidigare haft ett svårare datasystem för felanmälningar och avvikelser, säger hon. Vid en kontroll som SVT då gjorde fann de två anmälningar till Inspektionen för Vård och Omsorg om allvarliga vårdskador som sjukvården i länet inte rapporterat in själva.

– Vi ska själva initiera den här typen av rapportering, var Nina Fållbäck- Svensson svar.

Det enda område som vårdpersonalen i Jämtland gav grön flagg på och menar är väl fungerande är samarbetet mellan vårdenheterna.