Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget flörtar med Fjällhälsan

Den planerade vårdfilialen i Vemdalsskalet hotar stjäla patienter från Hedes hälsocentral Fjällhälsan.

På ett möte på onsdagen försökte sig landstinget på en charmoffensiv.

– De föreslog ett samarbete. Vad som ingår i det vet jag inte riktigt, säger Annika Cederlund, verksamhetschef på Fjällhälsan.

Representanter för landstingets primärvård besökte på onsdagen Fjällhälsan i Hede. En hälsocentral som ägs av lokalbefolkningen via en ekonomisk förening.

Anledningen till besöket är landstingets planer på att öppna en vårdfilial till Svegs hälsocentral i Vemdalsskalet. Fjällhälsan har i sin tur planer på att öppna en filial i Vemdalen.

– Mötet handlade om ett eventuellt samarbete, säger Annika Cederlund, verksamhetschef på Fjällhälsan.

När landstingets filial öppnar i Vemdalsskalet så kommer det få konsekvenser för Fjällhälsan.

– Om landstinget öppnar i Skalet så lär de ta ett antal av våra turistpatienter. Det är ju samma patienter det handlar om. Får någon fler patienter så får den andre mindre, säger Cederlund luttrat.

Exakt hur ett samarbete skulle se ut är oklart. Men det handlar bland annat om hur landstinget och Fjällhälsan skulle fördela de attraktiva turistpatienterna.

– Vi ska sätta oss och räkna på det. Sedan ska jag ta det vidare till styrelsemötet (i Fjällhälsan) den 22 oktober. Så får styrelsen ta beslut hur vi ska göra, säger Annika Cederlund.

Landstingets filial kommer att bemannas av en distriktssköterska som till 40 procent betalas av Skistar. De övriga 60 procenten står landstinget för. I platsannonsen för tjänsten är det Skistar och inte landstinget som anges som kontakt för frågor om tjänsten.

För några år sedan fick Fjällhälsan en förfrågan från Skistar om att de skulle starta filial.

– Med de villkor som det var då fanns ingen möjlighet att få ihop en sådan kalkyl. Sedan har landstinget lite andra möjligheter än oss. De kan gå back ekonomiskt i något år. De har treårsbudgetar. Det kan inte vi, säger Annika Cederlund.

ÖP/LT har även sökt representanter för landstinget för att få svar på vad de har för mål med ett samarbete.

Chefen för Svegs hälsocentral, Anna Andersson, är projektansvarig för att starta filialen i Vemdalsskalet. Men hon hänvisar till primärvårdschefen Olle Christmansson. Han har i sin tur inte svarat när ÖP/LT sökt honom på telefon och via mail.