Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget går mot stort underskott

Landstingets ekonomiska resultat för årets åtta första månader var minus 10,7 miljoner kronor. När året är slut beräknas underskottet vara 133 miljoner.

Annons

Det här framgår av delårsbokslutet per 31 augusti, som landstingsstyrelsen fastställde vid mötet på onsdagen. Nettokostnadsutvecklingen har varit högre än det uppsatta målet och det beror framför allt på kostnadsökningar för fler anställda inom vården och för den köpta vården. Förväntad återbetalning från då så kallade AFA-försäkringen på 20 miljoner är inte med i prognosen och inte heller eventuella riktade statsbidrag.

Delårsbokslutet visar också att färre patienter väntar över 90 dagar till besök, men fler väntar på behandling.

Sjukfrånvaron hos landstingets personal är hög och landstingsdirektören, Björn Eriksson, har fått i uppdrag att arbeta fram en långsiktig utvecklingsplan för att minska sjuktalen i hela regionen. Det ska ske i samverkan med andra myndigheter.

Den långsiktiga utvecklingsplanen för ekonomi i balans klubbades igenom i styrelsen och snart ligger den på fullmäktiges bord för andra gången, planen återremitterades vid mötet i juni. Under våren ska den revideras för att täcka hela Region Jämtland Härjedalens verksamhet.

– De långsiktiga satsningar som görs för en ekonomi i balans, för god tillgänglighet och för färre sjukskrivningar tar tid att få ut effekterna av. Men vi arbetar med detta och vi gör det med ständiga små och greppbara förbättringar, nyfikenhet och stor förväntan på förändring, säger Björn Eriksson i pressmeddelandet.