Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget kopplar nya grepp på ekonomin

Ska en kopp kaffe få sprutt på de anställda? Frågan var uppe i Landstingsstyrelsen och orsaken är att de höga sjuktalen måste ned om man ska få ordning på ekonomin.

Annons

Under det här sammanträdet i Landstingsstyrelsen presenterades delårsbokslutet till och med april. Under årets fyra första månader har underskottet landat på 17 miljoner. En helårsprognos pekar dessutom på minus 104 miljoner.

– Men här finns inte statsbidragen eller återbäringen från försäkringar med. De kommer att ligga på 40 miljoner, så just nu pekar årsprognosen på 60 miljoner i underskott, förklarar landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

Ett område där man inte haft grepp på kostnaderna är den högspecialiserade vården. Utvecklingen går framåt och hela tiden är det nya medicinska problem som kan lösas. Det innebär samtidigt att landstinget får nya kostnader i knät.

Ingen av ÖP:s läsare lär ramla ur stolen när det visar sig att landstinget går med underskott. Till fullmäktige läggs nu fram en plan som ska kunna lösa detta urgamla dilemma. Planen, som utarbetas av landstingsdirektören, ska för åren 2015-2017 ge en resultatförbättring på 120 miljoner.

Planen talar om kostnadsminskningar och kompetensförsörjning.

– Vi ska även långsiktigt jobba mot högre intäkter genom att bli ett attraktivare område att bo i – och på så sätt få in högre skatteintäkter, säger Robert Uitto (S):

Miljöpartiet, som är i opposition i Landstingsstyrelsen, ville återremittera hela förslaget och i stället gå på en skattehöjning.

Så var det också detta med kaffet. Det är faktiskt så att bland alla landet offentliganställda så har Jämtlands läns landsting det högsta sjuktalet. Ett sjuktal på uppseendeväckande 7,7 innebär att varje dag är 250 av landstingets 3 800 anställda sjuka.

– Sjuktalet är genant för oss samtidigt som det kostar pengar. Vi måste göra något för att vår persona ska må bättre. Därför har jag föreslagit att man ute i verksamheterna ska titta på olika sätt för att göra personalen mer delaktig och även ska nu landstingsdirektören titta på möjligheten att bjuda på kaffe, säger Thomas Andersson (C).

– Det låter kanske inte som mycket, men det är i alla fall ett konkret grepp för att höja trivseln, menar han.