Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget säger nej till Feldenkraisterapi

Landstinget har i dag kontrakt med tre Feldenkraisterapeuter men när avtalen löper ut så är det slut. De kommer inte att anlitas igen.

Avtalen sträcker sig till och med 31 december 2014 och kostnaden var 1,6 miljoner kronor under förra året. Pengarna ska i stället användas för upphandling av naprapater. Det föreslås landstingsstyrelsen besluta.

Sedan 2003 har landstinget upphandlat Feldenkrais, som beskrivs som en metod som bygger på rörelse och uppmärksamhet för att förbättra den naturliga förmågan att lära, förändras och fortsätta att utvecklas genom hela livet. Under förra året genomfördes 2 289 besök fördelat på 210 patienter.

I beslutsunderlaget inför landstingsstyrelsens möte står det att metoden inte är evidensbaserad, även om det finns en del forskning i ämnet. Dessutom ifrågasätter landstingsledningen om det är en kostnadseffektiv metod. Jämtlands läns landsting är ett av få landsting som upphandlat Feldenkrais. Under 2012 hade tio landsting avtal med naprapater.