Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget säger nej till lokala matproducenter

Snart är landstinget upphandling av matleverantörer klar. Lokala matproducenter får då stryka på foten.

Det är en upphandling av matleverantörer till landstingets som är värd runt 44 miljoner kronor om året och som snart är klar. Avtalet gäller i två år med option om att förlänga det ytterligare ett plus ett år. Det gäller all mathantering inom landstinget. Nästa vecka avslutas upphandlingen om ingen överklagar det. Upphandlingschefen vid landstinget, Fredric Kilander, berättar att det är lagen om offentlig upphandling som följer EU-direktiv som sätter stopp för att gynna lokala aktörer.

– De reglerna måste vi följa, säger han.

Den stora vinnaren är den Stockholmsbaserade grossisten Menigo – som blir huvudleverantör åt landstinget. Det finns ytterligare delleverantörer – bland annat grossisten Servera som ska försörja landstinget med mejerivaror. Servera använder sig av produkter från Arla och Norrmejerier men inte det lokala alternativet Milko.

– Naturligtvis är det roligt när vi kan använda lokalproducerad mat inom lagstiftningens ramar, säger Fredric Kilander.

Å ena sidan arbetar landstinget för landsbygdsutveckling och lokalproducerad mat. Men å andra sidan har nu landstinget valt att inte använda sig av närproducerad mat.

– Det är lagstiftningen som sätter stopp för det. Vi får inte ge närproducerade eller lokalproducerade leverantörer företräde. Skulle vi gynna lokala aktörer skulle vi bryta mot lagstiftningen, säger han.

Landstinget har ställt en rad olika krav på matleverantörerna. Det handlar bland anat om kvalitet, etiska krav, miljö och funktion.

– När anbudsgivarna har klarat av gränsen som vi ställt är det priset som är avgörande, säger Fredric Kilander.

Landstinget har möjlighet att göra direktupphandlingar utan att annonsera för saker som är värd upp till tio basbelopp. Ett basbelopp är för närvarande 42 400 kronor.

– Det har vi gjort blanda annat när vi köpt in konsulttjänster och flyttjänster, säger han.

Snart kommer gränsen för direktupphandling att sänkas till 287 000 kronor.

– Då minskar möjligheterna för direktupphandlingar, säger Kilander.