Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget säger nej till uranbrytning

I förra veckan sa landstingsfullmäktige i Jämtlands län nej till uranbrytning i Oviken, och gick därmed emot landstingsstyrelsens förslag.

Centerpartisten Berit Johansson hade skrivit en motion om att landstingsfullmäktige borde säga nej till en etablering av urangruva, samt att landstinget borde uppmana Bergs kommun att lägga sitt veto i frågan.

Landstingsstyrelsen tyckte att fullmäktige borde säga nej till motionen. Dels eftersom frågan ligger utanför landstingets område och dels för att landstinget inte borde lägga sig i kommunens angelägenheter.

Under fullmäktiges debatt ändrade sig Berit Johansson och tog då bort den del av motionen som handlade om att uppmana Bergs kommun.

Ordförande Hans Lundqvist (S) tyckte att motionen borde ha avfärdats eftersom den ligger utanför landstingets kompetensområde. Detsamma tyckte landstingsrådet Robert Uitto (S) som ansåg att motionen skulle ses som besvarad, alltså att fullmäktige inte skulle ta något beslut om den.

Han höll dock med om innehållet i motionen och sa att frågan gärna får lyftas i Regionförbundet.

Berit Johansson tyckte att frågan borde kunna tas upp i landstinget på grund av att en gruvetablering skulle kunna innebära hälsorisker för medborgarna. Hon fick under debatten stöd från Thomas Andersson (C), Elin Hoffner (V) och Owen Laws (MP). Av dem lyftes även argumentet att frågan borde tas upp i ett folkvalt organ, vilket inte Regionförbundet är.

Robert Uitto (S) ändrade sig och tyckte att motionen kunde få ett ja-beslut, på delen som handlade om nej till uranbrytning. Detta för att det inte ska kunna bli något missförstånd om vad fullmäktige tycker i frågan.

Därmed kunde motionen röstas igenom.

Finn Cromberger (FP) tyckte att den skulle anses besvarad.