Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget satsar på forskarskola

Fler karriärmöjligheter öppnar sig för sjuksköterskor inom Jämtlands läns landsting. En forskarskola ska startas och det förväntas bidra till utvecklingen den akademiska miljön.

Satsningen är en norsk-svensk samverkan inom forskarutbildningen med inriktning mot omvårdnadsvetenskap och omsorg. Flera intressenter (se faktaruta) har slagit sig ihop och Mittuniversitetet kommer att få en nyckelroll som värduniversitet.

– Det är ett oerhört kompetent team som står bakom forskarskolan och jag tror att det kommer att bli en succé. Det här känns jättespännande, säger Göran Larsson, chef för landstingets forsknings- och utvecklingsenhet.

Verksamheten startar hösten 2014 och totalt beräknas 10-12 doktorander då inleda sin forskarutbildning. Två av de som antas kommer att vara sjuksköterskor som har sin anställning inom Jämtlands läns landsting. De kommer att dela sin tid mellan forskarskolan och det kliniska jobbet. Finansieringen är klar sedan landstingsstyrelsen beslutat att anslå pengar till två halvtidstjänster och planen är att forskarskolan ska leda till att sjuksköterskorna disputerar, de kommer att bli medicine doktorer i omvårdnadsvetenskap.

– Det är fantastiskt roligt för vårt landsting att vi får fler yrkeskategorier som kan ta klivet in i forskarvärlden. Och här öppnar vi vägen för att få andra karriärvägar för personal med medellång vårdutbildning, säger Göran Larsson.

Målet på sikt är att den Mittnordiska forskarskolan totalt ska ha 20 aktiva doktorander och att sju ska ha disputerat inom fem år. Larsson tror att det finns goda möjligheter att använda de kommande forskningsresultaten för att utveckla arbetet inom länets sjukvård.

– Mycket av omvårdnadsforskningen kan relativt snabbt omvandlas till förbättrad klinisk verksamhet.

Sedan några år bedrivs en del av Umeå universitets regionaliserade läkarutbildning vid Östersunds sjukhus. De blivande läkarna studerar här från den sjätte till och med den elfte terminen. Tio per termin tas in och i januari utexamineras den första kullen. Göran Larsson ser etableringen av forskarskolan för sjuksköterskor och barnmorskor som ytterligare en byggsten för att utveckla den akademiska miljön inom landstinget.

– Drömmen är att vi kan ha disputerade sjuksköterskor som jobbar kliniskt hos landstinget en tredjedel av tiden och lika mycket med undervisning på Mittuniversitetet och med forskning.