Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget siktar på nollresultat

Landstingspolitikerna har antagit en landstingsplan som budgeterar för ett nollresultat såväl 2012 som 2013 och 2014.

Men det var inget glatt beslut som fattades på tisdagen.

– Det känns inte roligt att stå här och lägga en nollbudget, sa landstingsstyrelsens ordförande Harriet Jorderud (S) när hon inledde debatten om planen vid landstingsfullmäktiges möte.

– Vi hade behövt ligga 60–70 miljoner kronor plus för att klara god ekonomisk hushållning

Det är inte bara att lägga en budget, den ska också hållas. I år får landstinget det svårt att klara det mycket blygsamma målet på 3 miljoner kronor i överskott.

Den ekonomiska prognosen från september pekar på en förlust med 30 miljoner kronor för 2011.

Besparingarna fram till årsskiftet mildras dock något. Som ÖP berättade 15 november får Jämtlands läns landsting 18,7 miljoner kronor av staten för att det klarat de grundläggande kraven för att öka patientsäkerheten.

Det behövs extra tillskott i den storleksordningen även nästa år, och de följande åren, för att om inte undvika så åtminstone mildra effekten av de besparingar som väntar då.

Landstingets omsättning på 3 078,5 miljoner kronor i ska enligt budgetberäkningarna stiga till 3 112,6 miljoner nästa år, 3 174 miljoner 2013 och till 3 252 miljoner kronor 2014.

De pengar som landstinget får från staten ökar inte alls i samma takt.

Inkomstutjämningen, kostnadsutjämningen och det övriga som räknas in i de så kallade generella statsbidragen beräknas till 547,1 miljoner kronor nästa år. De väntas stiga till 555,5 miljoner 2013 och 561,3 miljoner kronor 2014.

Det är pengar som ska kompensera för de jämförelsevis låga skatteintäkterna och andra intäkter.

Trots den hårda ekonomiska svångremmen röstade den rödgröna majoriteten i fullmäktige för att behålla högkostnadsskyddet på 900 kronor per år för sjukvårdsbesök och behandling, i stället för att höja till 1 100 kronor som var den borgerliga alliansregeringens allmänna rekommendation.

De 200 kronorna per person växer till miljoner.

– Det är lite märkligt att avstå en intäkt på 3 miljoner kronor per år, sa Centerns gruppledare Marianne Larm-Svensson (C).

Socialdemokraterna talade om att lindra effekterna för de ekonomiskt mest utsatta.