Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget ska spara 177 miljoner

Landstinget ska spara 177 miljoner på två år. Alla avdelningar tvingas prioritera bort behandlingar och verksamhet. Det handlar om 220 olika behandlingar som landstinget ska sluta med.

Under gårdagen lade landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd fram sitt förslag till Omställning 2010.
– Det här är mitt förslag och det är ett förslag i tre delar, utbudsbegränsning, effektivisering och inprioriteringar, säger Karin Strandberg Nöjd.
Arbetet med omställningen påbörjades i augusti förra året när det stor klart att landstinget skulle få svårt att klara ekonomin. Karin Strandberg Nöjd berättar att en grundbult har varit hur landstinget säkrar vården för de gamla och svårt sjuka och hur man får med alla verksamheter i arbetet.
– Det här förslaget är väl förankrat även om det är smärtsamt eftersom det innebär att många medarbetare måste jobba på ett nytt sätt. Men samtidigt ska man se det i skenet av att vi tillskapar nya resurser för svårt sjuka och där vet vi att vi gör nytta, säger Karin Strandberg Nöjd.
– Vi vill tillgodose vården av svårt sjuka i högre grad än i dag och det kan innebära att friska och lindrigt sjuka får stå tillbaka, säger Anders Wennerberg, projektledare Omställning 2010.
Han menar att landstingets problem uppstått eftersom de faktiskt har gjort mer än de haft råd med. Verksamheterna fick därför sätta sig ner och prioritera bland sina behandlingar. De sista två procenten ströks sedan.
– Vi kommer att göra 98 procent av det som vi gör i dag, säger Anders Wennerberg.
Hur besparingarna kommer att slå på antalet anställda menar alla inblandade är oklart. Effektiviseringar kommer att vägas upp av nysatsningar.
– Nu har vi valt att sätta oss ned och titta på vad vi ska göra, utifrån det kommer vi identifiera hur många vi kommer att vara, säger Björn Ahlnäs, personalchef.
Han berättar att ett 60-tal anställda inom kort kommer att kunna gå i ålderspension, sedan finns det cirka 300 visstidsanställda som till stor del får en oviss vår och sommar.
Primärvårdschefen Tommy Renström berättar att det tagit tid att komma överens om en prioriteringslista.
– Vi har diskuterat vilka verksamheter vi kan avvara och koncentrerat oss på det som är viktigt, såsom tillgänglighet. Sedan har vi vaskat fram en lista, vi kom överens på cirka två månader.
Politikerna är mycket nöjda med det arbete som gjorts av tjänstemännen.
– De har gjort det här på ett bra sätt med patientsäkerheten framför sig hela tiden, säger landstingsrådet Robert Uitto (S).
– Det känns jättebra att vi har gjort den här kraftsamlingen gemensamt, säger oppositionsrådet Marianne Larm Svensson (C).
Karin Strandberg Nöjd betonar att omställningsarbetet långt ifrån är klart i och med detta. I höst drar de igång igen.
– Om vi tar det i beaktande hur ekonomin ser ut i Norrland så riskerar vi att tappa mer skatteintäkter redan under det här året, säger Karin Strandberg Nöjd.

Ladda ner hela sparförslaget som pdf.