Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget skyller ifrån sig om sexläkaren

Den 44-årige sexdömde läkaren fick jobb i länet på grund av landstingets bristfälliga referenstagning och har gjort fel menar Läkarförbundet. Men Jämtlands läns landsting säger att ansvaret låg på rekryteringsfirman.

Annons

Läkaren fick sparken från ett norskt sjukhus på grund av anmälningar om att han hade förgripit sig sexuellt på två kvinnor. När han senare fick jobb på hälsocentralen i Sveg utspelade sig samma sak och läkarens förflutna kom fram.

På Läkarförbundet har arbetsgivaransvaret vid anställning av läkare diskuterats eftersom man har noterat att referenstagningen är ett problem.

– Man kan ju ha synpunkter på hur arbetsgivare tar referenser och det här borde leda till lite självrannsakan i Jämtlands läns landsting, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik och ansvarsråd.

På patientnämnden i Jämtland är man också oroad över bristen i arbetsgivarskyldigheten.

– Här har arbetsgivaren brustit för det är en arbetsgivarskyldighet att se över referenser. Och det är ju särskilt allvarligt i ett sådant här yrke där man hamnar i en beroendeställning till den som anställs, säger Agneta Ingvarsson, chef på patientnämndens kansli, och fortsätter:

– Men det kan också vara ett särskilt dilemma med stafettläkare eftersom arbetsgivaren kanske förutsätter att referenstagningen är gjord av företaget som hyr ut läkaren, säger han.

Enligt Jämtlands läns landsting så låg inte ansvaret på dem eftersom läkaren hyrdes in som stafettläkare genom en rekryteringsfirma.

– Det finns ett tydligt avtal på att det är den uthyrande parten som ska garantera att läkaren inte har någonting på sig. Annars skulle vi behöva gå via Socialstyrelsen varje gång och kolla upp läkarna och det finns inga möjligheter när vi anställer med så kort varsel, säger Björn Ahlnäs, personalchef på landstinget, och fortsätter:

– Men så fort vi fick kännedom om det här så sa vi upp läkaren och påtalade bristen för rekryteringsfirman.

Firman har han inte namnet på i dagsläget.

Läkarförbundet håller däremot inte med om att ansvaret ligger på rekryteringsfirman.

– Oavsett anställningsform så är den som anställer skyldig att kolla upp läkaren. Därför föreligger det ett delat ansvar för firman och landstinget. Båda har gått i god för att läkaren ska kunna utföra sina arbetsuppgifter och det vore renhårigt av både firman och Jämtlands läns landsting att erkänna att man har gjort fel, säger Thomas Flodin.