Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget snabbast på hudcancer

I Jämtlands läns landsting får cancerpatienter ofta vänta längre på behandling än i andra landsting. Bortsett från hudcancer, där man är snabbast i Sverige.

Socialstyrelsen har tittat över väntetider på behandlingar av tumörsjukdomar. Det är tio olika cancersjukdomar som finns med i undersökningen. Det man undersökt är tiden från det att remiss skrivs fram tills att operation eller behandling.

När man sammanför siffrorna kan man ställa landstingen i Sverige mot varandra. Jämtlands läns landsting placerar sig närmare botten än toppen i de allra flesta fallen. Landstinget har för få patienter för att finnas med statistiskt när det gäller tre cancerdiagnoser: Ändtarmscancer, huvud- och halscancer samt äggstockscancer.

Landstinget placerar sig oftast på plats 18 till 19 av de 22 landstinget i Sverige. Undantaget är tjocktarmscancer där man är i mitten och hudcancer där man är bäst. När det gäller hudcancer är medianväntetiden från diagnos till behandling 9 dagar, vilket är kortaste väntetiden i Sverige. Näst snabbast är Kronobergs läns landsting, som har 14 dagar i medianväntetid.