Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget snabbast på hudcancer

I Jämtlands läns landsting får cancerpatienter ofta vänta längre på behandling än i andra landsting. Bortsett från hudcancer, där man är snabbast i Sverige.

Annons

Socialstyrelsen har tittat över väntetider på behandlingar av tumörsjukdomar. Det är tio olika cancersjukdomar som finns med i undersökningen. Det man undersökt är tiden från det att remiss skrivs fram tills att operation eller behandling.

När man sammanför siffrorna kan man ställa landstingen i Sverige mot varandra. Jämtlands läns landsting placerar sig närmare botten än toppen i de allra flesta fallen. Landstinget har för få patienter för att finnas med statistiskt när det gäller tre cancerdiagnoser: Ändtarmscancer, huvud- och halscancer samt äggstockscancer.

Landstinget placerar sig oftast på plats 18 till 19 av de 22 landstinget i Sverige. Undantaget är tjocktarmscancer där man är i mitten och hudcancer där man är bäst. När det gäller hudcancer är medianväntetiden från diagnos till behandling 9 dagar, vilket är kortaste väntetiden i Sverige. Näst snabbast är Kronobergs läns landsting, som har 14 dagar i medianväntetid.