Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget utökar antalet AT-läkare

Jämtlands läns landsting utökar antalet AT-läkarplatser från och med nästa år. Från 16 till 20.

Annons

2010 minskades antalet AT-läkarplatser från 20 till 16. Dels för att skapa bra förutsättningar för den regionaliserade läkarutbildning, dels för att spara pengar. Utifrån Sveriges kommuner och landstings plan för nationell solidarisk läkarförsörjning ansågs också 16 AT-läkare vara rätt nivå för Jämtlands läns landsting.

Planen var att antalet skulle höjas till 20 igen från och med 2013, men det har inte skett på grund av landstingets pressade ekonomi. Det framgår av ett underlag från personalstaben. .

Sedan 2010 har det visat sig att det finns behov av att ersätta minskningen av antalet AT-läkare genom att anställa i första hand underläkare. Sannolikt har det också bidragit till ett ökat behov av stafettläkare inom primärvården.

Från och med 2014 utökas antalet AT-läkarplatser åter till 20, enligt ett beslut fattat av Björn Ahlnäs, tillförordnad landstingsdirektör. Finansieringen sker inom befintliga ramar.

Den första studentgruppen från den regionaliserade läkarutbildningen i Umeå/Östersund blir klar i januari och en uppföljningsträff i slutet av förra året visade att studenterna har ett stort intresse för att göra sin allmäntjänstgöring inom Jämtlands läns landsting. I genomsnitt består grupperna av tio studenter per termin.

Annons