Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget utreder effekter av provborrning

Landstinget ska delta aktivt i arbetet med att undersöka vilka effekter provborrningar av uran har gett och hur länet påverkas av en fullskalig gruvdrift.

Beredningen för demokrati och länsutveckling diskuterade urangruvor vid ett sammanträde och beslöt att lägga fram ett förslag till landstingsfullmäktige. Förslaget innebar att landstinget aktivt skulle vara med och utreda vilka konsekvenser provborrning av uran och fullskalig gruvbrytning får för länet.

Landstingsdirektören rådde landstingsstyrelsen att avslå beredningens förslag. Detta eftersom frågan i slutändan är ett ansvar för stat och kommun. Men landstinget ska finnas till hands med sin kunskap om de blir tillfrågade.

– I praktiken innebär det att landstingsfullmäktige sagt att landstinget ska arbeta med kommunerna i det arbete som pågår. I flera kommuner förs diskussioner om att titta på vilka effekter provborrningarna gett, säger Stefan Wikén (S), ordförande beredningen för demokrati och länsutveckling.

Han berättar att detaljerna kring vad landstinget exakt ska göra ännu inte är utredda.

– Men landstinget ska vara med i arbetet om kommunerna vill att landstinget ska vara med, säger Stefan Wikén.