Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget: Vi bedömer från fall till fall

Jämtlands läns landsting har en bra vård för ätstörningspatienter och för de flesta räcker den till. Det anser Håkan Gadd som är centrumchef för barn, kvinna och psykiatri.

Men den räcker inte för alla, en del behöver specialistvårdsremiss för att få behandling hos något annat landsting. Det är inte så vanligt, men Håkan Gadd anser inte att Jämtlands läns landsting är mer restriktiva än andra.

– Det där är en bedömning som görs från fall till fall, det ligger på berörd doktor att pröva frågan. Om bedömningen är att vi som landsting inte har de vårdtjänster som behövs så kan man skriva en specialistvårdsremiss. Och om man har uttömt alla behandlingsstrategier kan man skriva en remiss och börja om någon annan stans.

Får den som behöver en specialistvårdsremiss det?

– Ja, om man har behov av det. Annars ska man vårdas här i landstinget.

Endast ett fåtal patienter varje år får en remiss för vård hos annat landsting. Håkan Gadd ser det som ett uttryck för att vården för patienter med ätstörningar fungerar väl i Jämtlands läns landsting.

– Jag tycker att vi erbjuder en bra ätstörningsvård och det har vi gjort under många år.

I Östersund finns en ätstörningsenhet och dit behövs ingen remiss, den som behöver hjälp kan lämna in en egen vårdbegäran och får i allmänhet hjälp inom cirka en månad.

– Behandlingsmässigt skiljer sig inte ätstörningsvården så mycket åt, den är ungefär den samma i hela Norrland. Och behandlingen bygger på vårdprogrammet som man har i Stockholm, säger Håkan Gadd.