Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vill sänka lönen med 200 kronor per natt

Parallellt med varslen kommer besked om att all nattpersonal får lönesänkningar.
– Det är inte bra, men jag ska inte sluta jobba natt för det, säger undersköterskan Janne Paulakorpi.

Annons

Förändringen är ännu inte förhandlad och klar. Hur det slutar är det därför ingen som vet. Men landstingets förslag är att alla som jobbar natt ska få gå ned i lön med 200 kronor natten. Den extra ersättningen har funnits sedan 1998 och kom till för att underlätta rekrytering.

För somliga som kanske jobbar tio nätter eller mer gör det minst 2 000 kronor i månaden.

– Det blir kännbart, säger neorolog Lisbet Gibson som är verksamhetschef för fem vårdavdelningar där bland annat medicinavdelningen ingår.

Där jobbade i går eftermiddag undersköterskan Janne Paulakorpi som har haft fast anställning i fyra år. Han tror inte att vare sig han eller någon annan sitter säkert nu när landstinget varslar.

– Vi pratar om det hela tiden. Alla är oroliga för hur det blir, säger han.

Enligt Lisbet Gibson finns visserligen inget löfte om att det inte blir nya varsel på medicinavdelningen, men hennes område har redan minskat antalet undersköterskor sedan fem vårdplatser togs bort på lungavdelningen. Hon tror inte att det nya varslet drabbar fast anställd personal.

– Men det kan nog gälla vilken personalkategori som helst.

Både hon och vårdförbundets ordförande Kristina Fl u ur intygar att personalen just nu funderar mest på förändringen av nattersättningen. Den så kallade överlappningstiden när dagpersonalen avrapporterar till kvällsgänget ska också minska av kostnadsskäl.

– Förr har personalen kunnat gå mellan Östersunds kommun och landstinget för att få bättre villkor, men nu stramas det åt och det blir tuffare över allt, säger Kristina Fluur. Samtidigt, som länsinnevånare vill man ju att skattemedlen går till dem som behöver vård.

Vårdförbundet är nedringt sedan landstinget meddelade att nattersättningen kommer att förändras, säger hon.

– Vi vet inte var vi hamnar efter förhandlingar, men förändringar blir det, säger hon.

Janne Paulakorpi som delade ut middagsmaten på medicinavdelningen i går tror inte att landstinget nu kommer att få svårare att få folk som vill jobba natt. Patienten Eva Axstål som själv har jobbat i vården i 30 år hoppas att landstinget inte drar in på vård som kan verka enkelt att stryka bort.

– Vi parkinson-patienter betalar själva för musikterapi på Birka. Den får de inte ta bort för den kostar inte landstinget något.