Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets ekonomi måste vara i balans

Mår landstingets personal bra, så mår också våra patienter betydligt bättre. För att nå fram till det, vill vi landstingsmoderater genomföra följande vid ett maktskifte i höst, efter 92 års oavbrutet S- och V-styre.

• En landstingsekonomi i balans och för detta krävs bland annat en ny omförhandling av chefsavtalen. Det ska inte gå att behålla sin chefslön, när man slutat som chef.

En ny översyn av landstingets administration. Vi bildar nu region, vilket innebär att administrationen i landstinget kommer att växa ytterligare och vi kommer då att ha mellan 1,6 till närapå 2 tjänstemän per läkare. Det kan inte vara rimligt.

• Schemaläggning av läkarna. Ger bättre kontroll över flöden och minskad väntetid för patienterna. Effektivare vård och fler utförda operationer, även på fredagar.

• Rätt till heltid för alla landstingsanställda som vill och orkar.

• Särskilda satsningar på den patientnära personalen, exempelvis undersköterskor, sjuksköterskor, och arbetsterapeuter, genom ökade anslag till friskvård och fortbildning.

Ingångslönen för sjuksköterskor ska vara minst 24 000 kronor i månaden. Höjt utbildningsbidrag för undersköterskor med flera i nivån under ett akademiskt yrke och som önskar höja sin utbildningsnivå.

Sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig och där arbetsgivaren har behov av viss specialistutbildad sjuksköterskepersonal, ska erbjudas heltidsstudier med fast lön, motsvarande ingångslönen för sjuksköterskor.

Stopp för dubbelpass och stopp för skiftgång för patientnära personal. Vi måste helt enkelt tillbaka till särskild natt- och dagpersonal. I dag finns ingen möjlighet till återhämtning.

• Undersök möjligheten att återinstallera ambulansen i Backe.

• Gränsöverskridande sjukvård via interregprojekt, samarbeta med Tynset och Röros sjukhus i Norge, så att fastboende och turister i västra Härjedalen kan tillhöra de båda sjukhusen i Norge i stället för Östersund.

Förkortar avstånden till sjukhusvård betydligt och minskar därigenom koldioxidutsläppen betydligt genom kortare resväg för patienter och deras anhöriga. Undersök möjligheten för andra gränsbor på svenska sidan om gränsen, om det är möjligt också för dem att få tillhöra sjukhus på norska sidan.

• Förbättra det fria vårdvalet så att vi underlättar fortsatt drift av Offerdals hälsocentral samt Nya Närvården i Hoting, med filialer i Strömsund och Hammerdal.

Lägg ner landstingets filial på Vemdalsskalet, så att vi kan underlätta fortsatt drift av Fjällhälsan i Hede. Stimulera till att en alternativ utförare av primärvård vill etablera sig i Östersund. Skulle med automatik minska landstingets beroende av stafettläkare. Återinstallera en läkartjänst på Torvalla HC.

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel