Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets ekonomichef slutar

Landstingets ekonomidirektör, Karin Jonsson, slutar. Från och med årsskiftet kommer hon att göra något annat.

Det fyraåriga förordnandet löper ut och Karin Jonsson har meddelat landstingsdirektören och blivande regiondirektören, Björn Eriksson, att hon inte önskar att förlänga.

– Jag har varit ekonomichef i landstinget i tio år och jag tycker att det räcker. Jag skulle vilja göra något annat än att bara hålla på med landstingsekonomi, säger hon.

• Är det någon konflikt som ligger bakom att du slutar?

– Nej, absolut inte. Det känns bara som att tiden är mogen för att göra något annat. Det känns odramatiskt

Landstingets ekonomi har gått med stora underskott under flera år och även i år visar prognosen på ett minus på mer än 100 miljoner kronor.

• Hur tycker du att dina analyser och förslag har hanterats av politikerna?

– Jag vill inte rikta någon kritik mot varken majoriteten eller oppositionen, jag är tjänsteman. Men det finns alltid saker som man hade kunnat göra annorlunda.

Vad hon ska göra från årsskiftet är inte klart, men precis som andra chefer i landstinget har hon en tillsvidareanställning i grunden, närmare bestämt som kvalificerad handläggare. Även om förordnandet som ekonomidirektör löper ut kommer hon att vara fortsatt anställd i Jämtlands läns landsting, eller i Region Jämtland Härjedalen, som benämningen blir från 1 januari.

– Jag jobbar gärna här, det är en bra organisation med mycket bra folk. Men det beror på vad det finns för tjänster.

Landstinget har en budget på drygt 3,5 miljarder kronor och periodvis är det ett mycket tufft jobb att vara ekonomidirektör.

– Jag tycker att det varit fantastiskt roligt och lärorikt, men jag tror att det är bra att byta på sådana här tjänster. Det var inte ett lätt beslut, men nu känns det bra.

Landstingsledningen har anlitat en extern rekryteringsfirma för att hitta Karin Jonssons efterträdare och från 1 januari ska en ny ekonomidirektör finnas på plats.

Karin Jonsson är civilekonom och innan hon blev chef för ekonomistaben jobbade hon som ekonomichef inom länssjukvården i fyra år. Dessförinnan var hon administrativ chef för Samhall Midland.