Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets problem beror inte på regeringen

Landstingsrådet Robert Uitto (S) inte är trovärdig när han anklagar regeringen för problemen i landstinget. Underskottet i landstinget spås nu bli minus 80 miljoner kronor enligt nya siffror, borträknat den kommande utbetalningen från AFA-försäkringen.

Annons

AFA är en premieförsäkring som styrs av antalet sysselsatta och sjukskrivna i Sverige. Utbetalningen till landstinget beräknas bli cirka 47 miljoner denna gång, så rent krasst kan man säga att regeringen minskar landstingets underskott till viss del.

Sedan år 2006 har intäkterna till välfärden ökat med 100 miljarder kronor. Jobben har ökat med över 200 000 stycken. Svensk ekonomi är en av Europas starkaste och mest konkurrenskraftiga.

Arbetslösheten under S-styret år 2005 låg på 7,8 procent i stark högkonjunktur, år 2012 i sviterna av finanskrisen låg arbetslösheten på 7,7 procent.

År 2006 vid maktskiftet var arbetslösheten 0,2 procent lägre än nu, och det beror enbart på att den socialdemokratiska regeringen då storsatsade på så kallade AMS-jobb för att dölja arbetslösheten lagom till valet.

Skatteintäkterna är högre nu än vad de var under Göran Perssons tid. Stimulansbidragen till kommuner och landsting är på en rekordhög nivå. Jobbskatteavdraget har alltså lett till högre sysselsättning, minskade inkomstskillnader, mer pengar till välfärden och starkare offentliga finanser.

När människor får mer pengar i plånboken så ökar konsumtionen, när konsumtionen ökar så ökar även företagens nyanställningar och med fler anställda i företagen så ökar skatteintäkterna till kommunen och landstinget.

År 2005 låg statsskulden på 47,5 procent av BNP, trots högkonjunktur och världens högsta skatter. I dag är statskulden på cirka 33 procent, i efterdyningarna av en finanskris.

Så sluta gnäll Robert och börja agera. Dina bortförklaringar håller inte. De som bär skuld till landstingets dåliga ekonomi är enbart den rödgröna majoriteten som styr landstinget och ingen annan.

Joel Nordkvist (M) - kandidat till landstinget 2014

Victor Ericsson (M) - kandidat till landstinget 2014

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel