Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets sparförslag oroar – att få en diagnos är viktigt

Storsjöbygdens demensförening är djupt oroade över landstingets sparförslag om att dra in demensutredningar på människor under 65 år.
– Jag blir alldeles förskräckt, säger Anders Molander.

Han är kassör i Storsjöbygdens demensförening och har arbetat med demenssjuka i många år. Han lyfter fram vikten av just diagnoser av relativt unga människor.

– Det är väldigt många som börjar få symptom i 50-årsåldern och tidigare. En familj drabbas väldigt hårt av det här. Det gäller att få en diagnos, säger Anders Molander.

Han berättar att det finns en rad gemensamma symptom mellan demens, depression och medicinförgiftning. Det blir därför viktigt att reda ut vad som är vad.

– Det är en person med specialistkunskaper som kan reda ut det.

Anders Molander anser att demensutredningar måste ligga på landstinget eftersom det krävs en speciell kompetens.

– Det här måste vara länsövergripande för kommunerna kan inte bygga upp kompetensen själva.

Han lyfter också fram det faktum att det finns olika typer av demens och att detta också behöver utredas. Vilken sorts demens en person drabbats av styr om personen blir aggressiv eller hur snabbt sjukdomen försämras.

– Om det är pannlobsdemens så blir personen våldsam och aggressiv.

Demensförbundet på natio nell nivå har en kravlista för en god demensvård. Den första punkten är att alla med demenssymptom ska ha rätt till utredning, diagnos och behandling.

– Det här sparförslaget går tvärsemot vår strävan, säger Anders Molander.

– Demensutredningar är över huvudtaget något som behöver utvecklas vidare i landstinget. Jag misstänker nog att de i Jämtland lägger ner allt, fortsätter han.

Ett annat sparförslag som drabbar demensvården är att stödet till anhöriga till en person som drabbats av demens före 65-års ålder. Det tycker Anders Molander känns mer rimligt.

– Det finns ett nybildat demensteam i Östersunds kommun som har stora och fina ambitioner och som ska jobba med anhörigstöd.