Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledningen JO-anmäld

Bengt Liljemark har förgäves försökt att få se landstingets kalkyl för den nystartade mottagningen på Vemdalsskalet. Nu anmäler han landstingsledningen till Justitieombudsmannen, JO.

– De vägrar lämna ut de här uppgifterna, men enligt min mening är det offentliga handlingar.

På fredagen skickade han in en JO-anmälan mot landstingsrådet Harriet Jorderud (S) och landstingsdirektören, Björn Eriksson.

Bengt Liljemark är ordförande i den ekonomiska förening som driver Fjällhälsan i Hede, men han påpekar att han agerar som privatperson när han gör anmälan.

Landstingets etablering av en läkarmottagning på Vemdalsskalet har orsakat protester i bland annat Hede där det finns en oro för att den föreningsdrivna hälsocentralen riskerar att konkurreras ut av landstinget. Fjällhälsan fick också en förfrågan från Skistar om att öppna på Skalet, men föreningen tackade nej eftersom kalkylen inte gick ihop. Fjällhälsans ledning vill se avtalen mellan landstinget och Skistar samt landstingets ekonomiska beräkningar.

– Vi har räknat på det här och det går inte runt. Det här påverkar ju Fjällhälsan i Hede, det går ju inte att hitta nya patienter.

Harriet Jorderud kan inte erinra sig att hon har fått någon förfrågan om handlingar i det här ärendet. Dessutom anser hon att uppgifterna inte är offentliga.

– Det här är en affärsfråga och nu har vi konkurrens i primärvården och då kan vi inte gå ut med de här siffrorna. Vi har inte sett Fjällhälsans kalkyl heller. Men jag kan inte säga hur vi ska göra med det här nu, jag ska ta upp det med vår jurist, säger hon.

Från den politiska oppositionens håll har Christer Siwertsson (M) vid flera tillfällen kritiserat landstingets etablering på Skalet. Han instämmer också i kritiken mot att den ekonomiska föreningen i Hede inte får se kalkylerna och avtalen.

– Vi har också försökt att få ut uppgifter om den här filialen. Det har utvecklats en kultur i landstinget som är obehaglig, det är inte en transparent organisation. Samma parti har suttit i 92 år vid makten och då blir det så här, det behöver vädras ut, säger han.