Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsrådet om ekonomin: – Nu får det vara nog

Det fortsätter att se mörkt ut för landstinget. En ny prognos pekar på 27 miljoner mindre i skatteintäkter i år och 49 miljoner mindre nästa år.
– Nu får det vara nog, säger Robert Uitto.

Landstinget arbetar med ett stort omställningsarbete för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen. Men arbetet blir hela tiden svårare. Sedan i december 2008 har prognosen för skatteintäkter sänkts med 27 miljoner enligt en prognos från Sveriges kommuner och landsting.

Han menar att landstinget inte kan tära på det ekonomiska slutresultatet eftersom de måste ha en ekonomi i balans. Förra året gick landstinget 95 miljoner i underskott.

– Vi måste dra en gräns för att få en balans. När vi är klara ska vi dra ett streck och bestämma vad vi ska göra, säger Robert Uitto.

Men han anser att det arbetet blir svårare när skatteintäkterna hela tiden ser ut att minska. Han kräver nu att regeringen agerar och skjuter till 15 miljarder till kommuner och landsting.

– De måste släppa på prestigen. Jag reagerar som ordförande i rådet för regional utveckling. Det måste vara nog nu, säger Robert Uitto.

Han tycker att landstinget och kommunerna måste satsa sig ur krisen. Det går inte att ställa en svårt sjuk människa som har vårdbehov mot nödvändigheten av utveckling i länet. Båda två måste finnas menar Uitto.

– Vi flyttar inte hit till Jämtland för bra eller dålig vård. Det anser jag är en myt.

– Regeringen har gjort skattesänkningar på 100 miljarder, det är skitsnack att det inte finns pengar, säger Robert Uitto.