Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet bäst på hjärtstartare

Det finns för närvarande 225 hjärtstartare uppsatta runt om i länet.

Det gör Jämtland och Härjedalen till landets hjärtstartartätaste område, enligt en ranking som Hjärt-lungfonden sammanställt.

Det är inte själva antalet som ligger till grund för toppnoteringen utan hur många hjärtstartare som finns per 1000 invånare, där länet landande på siffran 1,78, följt av Gotland och Jönköpings län som hade betydligt glesare mellan apparaterna.

– Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva. Ju flera hjärtstartare som finns i samhället, desto fler liv kan vi rädda, säger Hjärt-lungfondens generalsekreterare Staffan Josephson i ett pressmeddelande.

Det län som placerade sig allra sist på fondens ranking var Uppsala med en hjärtstartartäthet på blygsamma 0,66 per 1000 invånare.