Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet förlorar om S får styra

Socialdemokraterna har nu styrt landstinget i ungefär 92 år. Inför valet i höst kommer väljarna att välja ett regionfullmäktige, i stället för som tidigare, ett landstingsfullmäktige.

Skillnaden är att vi nu för över regionförbundets verksamheter till landstinget. Dock kommer sjukvården fortfarande vara dominerande i en nybildad region.

Medierna har redan utsett ett regionråd, vilket är felaktigt, vi har en ordförande för regionförbundet, vilket är något helt annat.

Vi har ännu inte bildat en region och vi har ännu inte haft val till ett regionfullmäktige. I vår värld inväntar vi därför valresultatet, innan titlarna delas ut.

Sjukvården kommer att utgöra merparten av vår kommande regions samlade verksamhet. Sjukvården och länets utveckling i övrigt hör intimt ihop. Sjukvården är en mycket viktig del av den samlade länsutvecklingen, samtidigt som näringslivets utveckling, nya företag och inflyttning till länet också bidrar till en bättre sjukvård genom bland annat ökade skatteintäkter.

Nu har Stefan Löfven (S) börjat prata och vi börjar förstå innebörden av hans kommande politik, om vi nu skulle få en socialdemokratisk regering.

Vi kan konstatera att vårt län kommer att bli den stora förloraren, inte minst mot bakgrund av att Löfven varit tydlig med att kraftigt höja matmomsen.

Detta kommer att slå mot våra lokala matproducenter, barnfamiljer med begränsade ekonomiska resurser, pensionärer med låga pensioner och nya arbetstillfällen.

Vidare kommer vi att få se kraftigt höjda drivmedelsskatter, vilket kommer att slå dels mot åkerinäringen och arbetstillfällen samt priser på biljetter inom kollektivtrafiken.

Det blir således pensionärer och de med låga inkomster som mest får känna av detta. Löfven vill också höja restaurangmomsen, vilket vore förödande för unga som behöver få komma in på arbetsmarknaden, turismnäringen och restaurangnäringen i länet.

När ordföranden för regionförbundet i sällskap med andra socialdemokrater nu reser runt i länet och besöker våra företagare, nämner de aldrig dessa besvärande omständigheter med sin partiledares utspel i skattefrågorna, vilket är förståeligt.

De vill inte heller erkänna sina egna misslyckanden som de högst ansvariga för landstingets ekonomiska moras, utan i stället skyller de på andra, i det här fallet på regeringen.

Mot bakgrund av allt detta, är det därför viktigt att länets väljare först får säga sitt, innan socialdemokratiska politiker, eller andra politiker, även vi inräknade, börjar dekorera oss.

Christer Siwertsson (M)

oppositionsråd

Susanne Wallner (M)

gruppledare