Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet mobiliserar mot dopningen

Med en utbildning riktad mot friskvårds- och träningsanläggningar tar länet ett samlat grepp mot dopningen.

– Det är ett stort problem i riket och vi ser att det ökar, säger Christina Ravald.

I en bred myndighetssamverkan tillsammans med de frivilliga organisationerna i länet mobiliserar man nu mot droger och tar ett samlat grepp mot dopninganvändning.

Som ett led i det arbetet anordnas en utbildningsdag för länets träningsanläggningar och intresset är stort.

– Ett 50-tal deltagare från olika friskvårds- och träningsanläggningar är här i dag, berättar Thomas Andersson som är alkohol- och narkotikapolitisk samordnare på Regionförbundet i Jämtlands län.

– Det här ingår i ett helhetsgrepp mot droger i länet och det finns en stor okunskap i samhället om dopning.

Dopningen är i dag inte bara ett problem förbehållet elitidrotten. Ungas allt liberalare syn på droger i allmänhet syns även i användningen av dopningpreparat, inte nödvändigtvis för att nå idrottsliga framgångar. Dopning används även för byggandet av en muskulös kropp, ökad sexuell förmåga och för förmågan att begå grova brott.

– I grunden handlar det om osunda kroppsideal, säger Christina Ravald på Friskis&Svettis.

Utbildningsdagen är en viktig del i certifieringsarbetet av länets friskvårds- och träningsanläggningar och riktar sig till all anställd personal. Om anläggningarna dessutom uppfyller ett tiotal kriterier som kontinuerlig utbildning av personalen, samarbete med polisen, verksamhetsplaner och information mot doping kan man ansöka om att bli diplomerad.

Men då måste man först ha genomfört kursen och målet är att kunna erbjuda utbildningen varje år.