Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet prioriterar miljömål

Sju miljömål prioriteras när länsstyrelsen i dag publicerar länets nya regionala miljömålsprogram. Och man tar ställning mot uranbrytning och mot storskalig vattenkraftsutbyggnad.

Det är länets åtta kommuner, landstinget och Regionförbundet som har enats om att prioritera sju av de 16 nationella miljömålen i Jämtlands län till 2016. De sju miljömålen är begränsad klimatpåverkan, giftfri miljö, levande sjöar och vattendrag, ett rikt odlingslandskap, levande skogar, god bebyggd miljö och slutligen en storslagen fjällmiljö.

Man tar även ställning mot uranbrytning och utbyggnad av storskalig vattenkraft i miljömålsprogrammet.

– Nu när länets aktörer har kunnat enas om att prioritera vissa miljöutmaningar har vi alla möjlighet att spetsa till vårt arbete. Under 2014 kommer Länsstyrelsen att inrikta sig på att stödja framtagandet av lokala åtgärdsprogram i samarbete med länets kommuner, Landstinget och Regionförbundet, säger landshövding Britt Bohlin.

För att bidra till att nå de sju prioriterade miljömålen har länets aktörer åtagit sig att verka för bland annat en mer hållbar planering av samhällen och turistorter och ett modernt transportsystem med infrastruktur för förnybara drivmedel. Dessutom verka för ett livskraftigt och hållbart jordbruk med hög status för lokala råvaror samt för ökade kunskaper om miljögifter och hormonstörande ämnen i konsumtionsvaror.