Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet ska växa och utvecklas

Jag imponeras av invånarna i Jämtlands län; av den starka lokala identiteten, av föreningsliv och byalag, av småföretagandet. Av det starka engagemanget för att utveckla hembygden i en modern tid.

Det är ett engagemang som jag tar på allvar – och det är grunden för mitt arbete i Sveriges riksdag.

Jag lyssnar på invånare och tar med mig åsikterna till Stockholm, där jag genom politiskt arbete vill bidra med rättvisa förutsättningar så att Jämtlands län ska växa och utvecklas.

Vår region behöver fler invånare, fler jobb och fler företag, och bättre möjligheter att bo och verka här.

I Sverige står småföretagen för fyra av fem nya jobb. I Jämtlands län är småföretagen än viktigare: i flera kommuner finns nästan enbart småföretag.

Min vision inför valet 2010 var 10 000 nya företag i länet till 2020. Centerpartiet driver på i regeringen för att förverkliga den visionen.

Det har blivit billigare att anställa unga. Besöksnäringen har stärkts genom sänkt restaurangmoms. Egenavgifterna har sänkts. Till årsskiftet väntar ett stärkt skydd mot höga sjuklönekostnader.

Vi vill också öka tryggheten för företagare vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet.

Varje företag inom de gröna näringarna ger grunden för fler företag inom exempelvis service och transporter. De är motorer för annat företagande och är viktiga i omställningen till en uthållig energiproduktion.

Utvinningen av bioenergi från jord och skog behöver öka med sikte på ett helt fossilfritt energi- och transportsystem. Skog kan ersätta olja som fordonsbränsle.

Jord- och skogsbruk ger också förutsättningar för lokalt producerad mat, med kortare transporter, mindre tillsatser och mindre antibiotika.

Vårt län har hög livsmedelskvalitet och god djuromsorg. Vi behöver satsa på större produktion, ökad förädling och ökad efterfrågan.

Det måste bli lättare att välja lokal mat i butikshyllorna, och genom att upphandla lokalt producerad mat till förskolor, skolor och äldreboenden kan vi skapa fler långsiktiga jobb.

Kraftproduktion från vind och vatten ger stora värden, till priset av ingrepp i naturen som ska kompenseras. Genom att låta regionerna få intäkterna från vindkraftens fastighetsskatt och bevarade bygdemedel stärks de lokala förutsättningarna.

Jag är stolt över att ha fått representera Jämtlands län i Sveriges riksdag sedan 2006. Då skrev jag ett kontrakt med mina väljare om fler företag, fler jobb och fler invånare till länet.

Kontraktet gäller fortfarande och vägleder mitt arbete varje dag, här och i Stockholm. Det är också det mandat jag söker för de kommande fyra åren. 

För ett rikare och friskare Jämtlands län.

Per Åsling (C)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel