Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet sopade rent i SM i skidalpinism

Att skidalpinism är en sport med Jämtland som bas framstod tydligt i helgens SM. Samtliga åtta finalister i sprinten har länsanknytning.
– Hela evenemanget var jättebra, det är så klart stort för oss att få synas lite i TV, säger förbundskaptenen Anders Burman, Östersund.

Skidalpinism förknippar man vanligtvis med dagslånga uthållighetsprövningar i alpin miljö. Men för att få chansen att visa upp sig under SM-veckan i Umeå valde man för första gången att arrangera en sprint.

– Det är en tävlingsform som används i bland på världscupen, men i Sverige var det här första gången vi arrangerade en sprint, säger Burman.

Och sprint var det verkligen. Inom loppet av tre minuter skulle deltagarna klara av ett antal olika moment, skidåkning med stighudar uppför, klättring till fots med skidorna på ryggen och skidåkning nedför i en storslalombana.

Det är lätt att inse att handlaget med sitt material vid växlingarna mellan de olika momenten fick stor betydelse.

– Det fick stor betydelse, men i slutändan korades två mycket värdiga svenska mästare, säger Burman.

Herrfinalen vanns av storfavoriten André Jonsson, från Ånn. André hade närmat bakom sig junioren Axel Jonsson, från Duved.

– Axel är ett väldigt spännande namn, det är en junior som gjorde sin första tävling i december, och redan nu är han så här vass.

Både Axel och André tävlar för Storlienklubben Fjällframfart.

På tredjeplats kom Patrik Nordin, Östersund, in. Den fjärde finaldeltagaren, Fredrik Sätter, tävlar för Mattmars SK.

I damklassen vann Martina Höök, Mattmar, den som väntat tuffa duellen mot Josefina Wikberg. Josefina tävlar, liksom trean Caroline Tollstadius och fyran Linda Berg, tävlar för Fjällframfart.

Redan om två veckor är det dags att dela ut nya SM-medaljer. Men då snackar vi om betydligt längre åktider.

Då gäller det att vara snabbast mellan Duved och Björnen i Åre.