Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet tar ett stort steg mot högkonjunktur – tack vare nybyggen och turism

Annons

Konjunkturen i länet är fortsatt glödhet. Enligt Norrlandsfonden beror det främst på att det byggs mycket och många väljer att turista här.

I dag har Norrlandsfonden släppt sin konjunkturbarometer för de fem nordligaste länen och precis som förra året visar företagarna stor framtidstro. Underlaget har tagits fram med Statistiska centralbyrån, SCB. Där har företag i de fem Norrlandslänen fått bedöma hur de ligger till på ett konjunkturindex på -100 till +100. Ett värde på +40 brukar räknas som högkonjunktur enligt Norrlandsfonden.

Den totala bedömningen i Jämtlands län hamnar på +32, vilket enligt Norrlandsfonden är ett ordentligt steg mot högkonjunktur. Det är också en ökning jämfört med förra året.

De två stora drivande faktorerna är, enligt Norrlandsfonden, byggandet och turismen. Att det byggs mycket i stora delar av länet, som till exempel Åre, Strömsund, Östersund och Berg, kan inte ha undgått många.

Ett av nybyggena i Östersund. Här är det på Storsjö Strand.

Konjunkturindex ligger för byggföretagen i länet på +67 i september, vilket är ett ordentligt lyft jämfört med samma tid förra året. Här är det enligt företagen brist på arbetskraft som gör att man inte hamnar ännu högre på konjunkturindexet.

Att turismen verkar fått sig ett lyft i år, vittnar bland annat flera företagare längs Vildmarksvägen om.

”Omsättningen hos de jämtländska turistföretagen har ökat under både sommar- och vintersäsongen. Prognosen för kommande år är fortsatt positiv” skriver Norrlandsfonden i ett pressmeddelande.

Två av turisterna som valde Vildmarksvägen i somras: Gunnar och Eva Holtan från Porsgrunn, Norge.

När det gäller konjunkturen bland de fem Norrlandslänen, slår sig Jämtlands län in på en tredje plats bakom Norrbotten och Gävleborg.

Industrin, däremot, tappar jämfört med förra hösten. Det hindrar den dock inte från att ha en konjunkturindex på +22.

Handel med vitvaror, kläder, byggvaror och hemelektronik (så kallad sällanköpshandel) går det trögare med. Där ligger man på -9 i konjunkturindex, vilket är en försämring jämfört med september förra året. Här är internethandeln en stor konkurrent.

Annons