Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets barn får resa gratis – men inte funktionshindrade

Nästa vecka börjar det nya ungdomskortet i länet att gälla. Länets samtliga barn- och ungdomar, förutom de i Strömsunds kommun, får åka buss gratis året om.
Men funktionshindrade barn får fortsätta betala för färdtjänsten.

Ungdomskortet håller på och skickas ut till alla i åldern 6–19 år. Det ersätter elevkortet som gav möjlighet till skolbarnen att ta sig till och från skolan under terminerna.

– Det gäller för resor i hela länet. Det är en helt annan produkt, säger Thomas Hägg, vd för Länstrafiken Jämtlands län.

De gratis resorna gäller inte nattbussen eller på tåg. Men det förs diskussioner på båda de fronterna.

Det har förts fram funderingar till Länstrafiken om varför barn- och ungdomar som har färdtjänst inte också får gratis resor. Att det helt enkelt blir en diskriminering av funktionshindrade.

– Alla som är under 19 år får ungdomskortet, även de som har färdtjänst. Det har inte något med färdtjänsten i sig att göra, säger han.

Han berättar att färdtjänst är något som beslutas på kommunal nivå. Och det är upp till politikerna att hantera den frågan om färdtjänsten. Färdtjänsten är ofta utförd av taxibolag och är inte ett uppdrag som kollektivtrafiken tar hand om.

– Jag tycker inte att det är något konstigt att man ställer sig den frågan, säger Thomas Hägg.

Florian Stamm (Mp) är ordförande i miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun.

– Färdtjänsten är gratis till och från skolan. Men det är inte övriga resor. Vi håller på och tittar på hur många ungdomar det handlar om och om vi kan erbjuda ett visst antal gratis resor till exempelvis fritidsaktiviteter, säger Florian Stamm.

Han berättar att det är komplicerat med färdtjänst eftersom det är en helt annan tjänst, som mer påminner om taxi. Och att det blir riksfärdtjänst så fort en kommungräns passeras.

– Vi tittar på vilka lösningar som finns och om vi kan erbjuda funktionshindrade barn- och ungdomar något likvärdigt ungdomskortet, säger Florian Stamm.