Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets bin kan flytta in till stan

I Jämtlands län finns det ungefär 200 biodlare. Ett LRF-projekt ska öka produktionen av honung.

Kanske kommer bikupor att sättas ut på tak i centrala Östersund.

– Absolut, om någon vill ha det, säger Birgitta Lainio från Brunflo.

Sedan fem år har hon och maken Tapio biodling som hobby. De hoppas kunna utöka dagens biodling på 15 bikupor.

Tillsammans med 14 andra biodlare i länet deltar hon under det här året i ett biodlingsprojekt som drivs av LRF Jämtland och som nu är inne i en affärsutvecklingsfas.

I helgen i Östersund var det en träff dit 8 av de 15 kom och där de bland annat fick träffa biodlingsinnovatören Karolina Lisslö från Stockholm. Tillsammans med Josefina Oddsberg driver hon företaget "Bee Urban" som kan översättas till bin i städer.

Företaget har funnits i fyra år och har nu bikupor bland annat på taken av Kulturhuset, Globala gymnasiet och Tyska skolan i Stockholm. Tanken är att det ska bidra till att öka naturtänkandet och natur- och miljömedvetenheten även inne i städerna.

En del av kuporna är företagssponsrade och företagen kan använda sig av den stadsproducerade honungen i sin marknadsföring.

Men det som får pengar att rulla in i företaget är främst de föreläsningar som Karolina Lisslö och hennes kollega håller.

Det handlar mycket att informera om den omfattande bidöd som sprider sig över världen, och som även finns i Sverige, och hur den ska bekämpas med bland annat naturliga medel i stället för kemikalier.

Bina i Jämtlands län är hittills förskonade från det bidödande varroakvalstret som finns så nära som vid Västernorrlandskusten.

Beredskapen mot det, och hur det ska tacklas, ökade efter helgen.