Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets bönder samlas till stormöte

Stormötet i Brunflo sker utan deltagande från den egna mejeriföretaget Milko.
– Det är den enskilda bondens åsikter om hur vi mjölkbönder ska kunna få det bättre som vi vill höra, säger Daniel Lärkert.

Det är det pressade läget med sänkta avräkningspriser och urholkad lönsamhet som stormötet ska diskutera. Samt hur Milko ska kunna möta den allt hårdare konkurrensen och prispressen från jätten Arla.

– Det handlar om hur situationen ska kunna förbättras, och bland oss mjölkleverantörer finns flera förslag på hur man kan utveckla nya produkter, säger Daniel Lärkert, mjölkbonde i Rasten, som är en av initiativtagarna till mötet.

Stormötet sker bara veckan innan Milkos egna kretsrådsmöten med ägarna mjölkbönderna drar igång.

– Mötet är inget uppror mot Milko, det handlar mer om mejerisituationen i hela Sverige.

Samtidigt är i dag länets cirka 200 mjölkbönder ingen homogen grupp. Enligt Daniel Lärkert finns tre kategorier mjölkbönder som är olika hårt pressade av dagens lönsamhetskris.

– Jag tillhör den grupp som satsat och investerat och som är lånetyngd. Därefter följer en grupp etablerade gårdar utan några dryga investeringar, och sedan kommer gårdar där brukarna är nära pensionsåldern och som kan härda ut.

– Jag hoppas på en bra uppslutning där minst 60–70 mjölkleverantörer från hela länet kommer till mötet, säger Daniel Lärkert.