Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets dyraste vatten finns i Berg

Ett glas vatten är mer än dubbelt så dyrt i Bergs kommun som i Östersund. Det visar en ny undersökning.

Annons

Den så kallade Nils Holgersson-undersökning jämför varje år priserna för vatten och avlopp i flerbostadshus i landets alla kommuner. Årets undersökning visar att Bergs kommun ligger i topp vad gäller vattenkostnaden. Där får man betala 5 763 kronor per år om man bor i en vanlig trerumslägenhet.

Östersund är billigast på vattnet i länet, samma trerumslägenhet kostar där 2 300 kronor per år.

Bakom undersökningen står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. De konstaterar att många kommuner behöver göra stora investeringar i vatten- och avloppsnäten. Det är en nödvändighet för att bland annat kunna möta klimatförändringarna. Men Nils Holgersson-undersökningen visar att det på många håll har lett till kraftiga prishöjningar.

I länet har priserna i snitt ökat med 1,4 procent men det är i Berg och Östersund som de stora prisökningarna skett. Krokoms kommun däremot, har sänkt priset för vatten och avlopp.

– Vi uppmanar kommunerna i Jämtland att göra allt man kan för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för klimatsäkringen, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Hela undersökningen finns på www.nilsholgersson.nu