Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets dyraste vatten finns i Berg

Ett glas vatten är mer än dubbelt så dyrt i Bergs kommun som i Östersund. Det visar en ny undersökning.

Den så kallade Nils Holgersson-undersökning jämför varje år priserna för vatten och avlopp i flerbostadshus i landets alla kommuner. Årets undersökning visar att Bergs kommun ligger i topp vad gäller vattenkostnaden. Där får man betala 5 763 kronor per år om man bor i en vanlig trerumslägenhet.

Östersund är billigast på vattnet i länet, samma trerumslägenhet kostar där 2 300 kronor per år.

Bakom undersökningen står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. De konstaterar att många kommuner behöver göra stora investeringar i vatten- och avloppsnäten. Det är en nödvändighet för att bland annat kunna möta klimatförändringarna. Men Nils Holgersson-undersökningen visar att det på många håll har lett till kraftiga prishöjningar.

I länet har priserna i snitt ökat med 1,4 procent men det är i Berg och Östersund som de stora prisökningarna skett. Krokoms kommun däremot, har sänkt priset för vatten och avlopp.

– Vi uppmanar kommunerna i Jämtland att göra allt man kan för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för klimatsäkringen, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Hela undersökningen finns på www.nilsholgersson.nu