Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets Ica-handlare nobbar Arla-bud

Sedan 1,5 år tillbaka har Arla försökt få flera av länets Ica-handlare att lämna Milko genom att erbjuda generösa rabatter.
– Det kan kittla kortsiktigt, men absolut inte på lång sikt, säger Lars Ocklind, Ica Åre.

– Det är viktigare med att kunna erbjuda lokalproducerat och ha konkurrensen kvar, än att kortsiktigt kunna tjäna några hundra tusen kronor per år, säger Lars Ocklind, Ica Supermarket i Åre.

– Vi är otroligt rädda för att det bara blir en aktör kvar på marknaden. Se på vad som hänt i Danmark, där Arla i dag har 93 procent av marknaden och där en liter mjölk nu kostar nästan 15 kronor i butiken.

och hans kollegor Magnus Bardosen, Ica Blå Center, och Greger Wendin, Ica Valhall, är övertygade om att det är kortsiktiga vinster handeln och konsumenterna gör om man faller för Arlas locktoner.

– Vi kan prata för samtliga 17 supermarkets i Jämtland och Härjedalen, när vi säger att vi kommer att värna Milko till 110 procent, säger Greger Wendin.

erbjudande om att byta till Arla, och tillsammans skulle de tre butikerna kunna tjäna mer än 500 000 kronor på ett byte.

– Men vi vill värna det lokala och det som skapar jobb här i länet, för när väl Arla blir ensam på marknaden byts besparingen till förlust för alla, säger Greger Wendin.

Under de senaste dagarna har handlarna märkt av debatten bland butikskunderna, och där de flesta har entydiga synpunkter på Arlas intåg i de lokala kyldiskarna hos Konsum.

– Jag möter kunder varje dag som vill diskutera, och till 99 procent vill de ha kvar Milkos produkter i butikerna, säger Magnus Bardosen, Ica Blå Center.

– Jag är samtidigt glad för att vi är fria handlare, och att ingen kan bestämma över huvudet på oss Ica-handlare.

De tre Ica-handlarna är samtidigt oroliga för om Milko, som är beroende av att få ut sina volymer, kommer att klara det tapp som blir till Coop.

– Vi vill nu genomföra mjölkhandslaget om en kronas höjning av mjölk i butik, så fort Milko kan garantera att höjningen går oavkortat direkt till mjölkbonden, säger Lars Ocklind.