Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets kockar på kurs

Under måndagen var det dags för länets kockar att inspireras av den lokala jämtländska maten. Och som de inspirerades ...
Se även tv-inslaget ovanför artikeln.

463 restauranger bjöds in att närvara. Nu kom inte alla, men det var trots allt full hus i köket på Vintersportcentrum i Östersund på måndagseftermiddagen.

Man brukar säga att ju fler kockar desto sämre soppa. Men det stämmer inte. Vi vet. För fotografen Johan Axelsson och jag var där och smakade av de rätter kockarna presterade med gemensamma krafter.

Under ledning av Ulrika Brydling, tidigare Marmit i Åre, lagade kockarna ihop en femrätters meny enbart tillagad av jämtländska råvaror.

– Visst, länets kockar om några, kan mycket om lokala råvaror. Men de kan alltid bli lite bättre. Dessutom vill vi få in den lokala maten som en naturlig del på restaurangerna. Vi hoppas och tror också att gästerna ska bli mer intresserade av den lokala maten om personalen har mer kunskaper att erbjuda, säger Ulrika och delar ut arbetsuppgifterna till den samlade skaran kockar.

Fram åkte rödingar, älgskånkar, bär, svamp och ostar med väldig fart. Fantastiskt att se precision och effektivitet samspela så som det gjorde i det relativt lilla köket på Vintersportcentrum.

När kockarna gjort sitt var det dags att slå sig ner till bords mitt bland idel ädel köksadel.

Det smakade ljuvligt.

– Fortsätt så här, uppmanade Ulrika Brydling efter måltiden. Länet ligger långt framför övriga landet vad gäller lokalt producerad mat. Ta väl hand om den fördelen, avslutade hon.