Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets kommuner satsar på Centrum mot våld

Från och med årsskiftet ska länets kommuner finansiera projektet Centrum mot våld. Men precis som i Kvinnojourens fall har verksamheten bara pengar fram till sommaren.

– Jag hoppas på att satsningen fortsätter, säger projektledaren Jenny Einebrant.

Projektet som heter Centrum mot våld har funnits sedan 2011 och det är länets samtliga kommuner som driver det tillsammans. Det handlar om att personer som blir utsatta för fysiskt eller psykiskt våld i nära relationer ska få den hjälp och stöttning som behövs för att ta sig bort från den miljön.

– Hjälpen som en utsatt person kan få ska vara likadan oavsett kön, etnisk bakgrund, sexualitet och var i länet som personen bor, säger Jenny Einebrant, projektledare på Centrum mot våld.

Projektet har sedan starten finansierats av Socialstyrelsen. Men från och med 1 januari ska länets kommuner finansiera projektet.

Just nu betalar kommunerna för Kvinnojouren, en organisation som riktar sig till utsatta kvinnor. Det kommer kommunerna fortsätta att göra fram till sommaren, som det ser ut nu.

Under årets första halvår ska kommunerna alltså även satsa på Centrum mot våld, som har ett bredare perspektiv och täcker flera grupper i samhället. Men till skillnad från Kvinnojouren så har Centrum mot våld inte tillgång till några skyddsbostäder.

– Inom kommunernas verksamheter är det ont om skyddsbostäder och det är ett problem. Tanken är att vi ska kunna påverka kommunerna att få fram bostäder, men det arbetet går trögt eftersom det rent generellt är bostadsbrist i flera kommuner, säger Jenny Einebrant.

Precis som Kvinnojouren så har även Centrum mot våld bara finansiering fram till sommaren, och vad som händer sedan är oklart. För Centrum mot våld ligger kommunernas finansiering på ungefär 750 000 kronor.

– Vi vet inte om vi får mer pengar efter sommaren men vi hoppas på att projektet kommer att fortsätta, säger Jenny Einebrant.

Hon berättar att Centrum mot våld har jobbat med ungefär 100 utsatta personer hittills i år. Ungefär 10 procent av dessa är män.

– De män som kommer hit mår väldigt dåligt och har i vissa fall blivit utsatta för grovt fysiskt våld, säger hon.

Enligt Jenny Einebrant är det viktigt att det finns organisationer som kan ge stöd till dem som far illa.

– Personer som vi och Kvinnojouren träffar är bara ett skrap på ytan. Mörkertalet är stort, säger hon.