Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets män mår sämre än riksgenomsnittet

Länets män mår sämre än riksgenomsnittet, medan det för kvinnorna är tvärt om. Det visar en stor hälsoenkät från Folkhälsoinstitutet.

Folkhälsoinstitutet tittar bland annat på svenskarnas psykiska hälsa. Det finns statistik nedbruten på län för perioden 2005–2008.

Den statistiken visar att en större andel män i länet upplever stora besvär av oro, ängslan och ångest, än bland rikets män i genomsnitt. Skillnaden är tre procentenheter och nästan var tredje man i länet har sagt sig ha stora besvär. Det är 15 procent av länets män som upplevelser nedsatt psykiskt välbefinnande, det är samma andel som riksgenomsnittet.

Undersökningen visar att länets kvinnor verkar må bättre än riksgenomsnittet i båda kategorierna. Men de mår tydligt sämre än männen. Drygt var tredje kvinna lider av ångest och närmare en femtedel upplever nedsatt psykiskt välbefinnande.

Trenden för Sverige är dock ljusnande. En hälsoenkät gällande enbart 2008 visar att män och kvinnor mår psykiskt allt bättre jämfört med år 2004.