Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets textila färgprakt

På söndag öppnar Jamtli sin Textila Vårsalong - en storstilad hyllning till det textila konsthantverket med stolta traditioner i länet.

Flera hundra färgsprakande arbeten i en rad olika tekniker samsas i tre olika salar - nästan allt gjort av kvinnor.

Den ende manlige utställaren Ulf Edberg visar å andra sidan ett broderi utan textil - en tråd som löper i ensamt majestät över några nålar.

– Men han har alltid jobbat envetet för att framhäva detta traditionellt kvinnliga hantverk, han vill verkligen uppvärdera textilkonsten, intygar länshemslöjdkonsulenten Ingela Fredell.

Hon är en av de fyra jurymedlemmar som tvingats sålla bland de dryga 80 insända broderierna som visas i det mittersta rummet på övervåningen.

Två utställare har fått lite extra utrymme, konstnären linda Svedberg och Ingegerd Bergwall, med mycket uttrycksfulla bidrag:

– Allt har värderats anonymt, så vi har inte känt till vem som sänt in vad. Tyvärr valdes då den ende manlige deltagaren bort, konstaterar Jamtlis Maria Ahlström, som är utställningens producent.

I det första rummet huserar Broderiets Vänner, som med sina 35 medlemmar fyller 20 i år och också kom med den ursprungliga idén till utställningen:
– Vi presenterar både traditionella och friare broderier, vi värnar båda sorterna.

Dessutom kommer vi att ha verkstäder här där alla intresserade är välkomna, berättar Birgitta Wesslund och Madeleine Carlier.

I det innerst rummet visas verk av sex särskilt inbjudna brodöser ut, bland dem Anna Erlandsson och Katarina Widegren från länet.

Katarina visar förlagor till de mönster hon nu trycker på Frösö Handtryck och passionerade skidåkaren Anna visar en textil dagbok som hon broderade under sin skidtur mellan Finska Viken och Arktiska Havet i fjol - oavbrutet humoristiskt och fyndigt.

– Man får såklart sina personliga favoriter, men främst är det kul att vi kan visa en sådan variation och bredd på textilierna, säger Ingela Fredell.