Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång bärsommar kan försämra smaken

Den svenska jordgubbssäsongen blir allt längre, och på sina håll går det att få tag i jordgubbar så sent som i september. Men när sorterna blir fler och sätten att odla utvecklas, kan odlarnas intressen krocka med konsumenternas.

– Jordgubbar i september vill bara de riktigt trogna konsumenterna ha. Men man måste jobba med att förlänga säsongen för att vara intressant som leverantör i dag, säger Anders Svensson, jordgubbsodlare och -grossist i Olofström i Blekinge.

Små odlare faller bort

Genom att täcka odlingsmarken med en särskild väv kan jordgubbsodlare få fram mogna bär redan i maj. För att förlänga säsongen in i augusti och september använder odlarna sig av sena bärsorter, som klarar klimatet genom att de odlas i tunnlar av tältduk.

Men i takt med att alltfler experimenterar med bärsorter och metoder försvinner småskaliga odlare som inte har råd eller möjlighet.

– Särskilt i södra Sverige är det de större odlarna som förser marknaden under en längre period, säger Anders Svensson, som köper och säljer vidare bär från 25 odlare i Blekinge och på Öland – betydligt färre än för ett par år sedan.

Vanliga bär inte godast

Med nya sorter kommer nya smaker men är vissa bär godare än andra? Jenny Hellström tog i sitt examensarbete på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp reda vilken betydelse sorten har för smaken. Svaret blev: ganska stor, men med tillägget att väder och odlingsförhållanden också påverkar.

– I förlängningen borde man få till en märkning av jordgubbskartongerna där sorten anges, så att konsumenter kan göra ett medvetet val, säger Jenny Hellström och nämner den tidiga jordgubbssorten Honeoye som ett exempel på när odlarnas intressen går på tvärs med konsumenternas.

– Alla älskar ju ett sött bär, men den är mer eller mindre sur. Och jättevanlig, för den ger mycket avkastning och är motståndskraftig.

Märkning på gång

Sannolikheten är stor för att jordgubbssorten snart finns angiven i butiken, tror hon. Det tror även branschen.

– Det finns en efterfrågan på det, säger Anders Svensson i Olofström.

Jenny Hellström menar att odlarna i det långa loppet tjänar på en märkning.

– De får ju ett riktmärke på vad folk vill ha.

TT