Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång debatt om byskolorna

Som väntat gav kommunfullmäktige i Berg på tisdagen de hotade byskolorna en frist till 2012. Men först efter en lång debatt och en votering som slutade 24–10.

Mot beslutet att rädda byskolorna röstade centern och kristdemokraterna samt de båda avhoppade Bergspartisterna Gösta Nilsson och Susanne Kindström.

För Torsten Medalen (C), verksamhetsnämndens ordförande, blev räddningsbeslutet ett tydligt nederlag.

– Vi skjuter bara problemet framför oss. Det beslut som nu fattats innebär en utarmning av kvaliteten i skolan. Lokaler blir viktigare än pedagogisk verksamhet, ansåg han.

I sin plädering för en nedläggning av Skålans skola redan nu till hösten gav han den politiska församlingen i Berg bakläxa.

– De som själva är verksamma i skolan har varit positiva till den strukturförändring som föreslogs i skolutredningen. Men ingen tycks lita på expertisen. När jag går till tandläkaren är jag glad att det inte är de som sitter i väntrummet som bestämmer, löd hans syrliga kommentar till att en majoritet i fullmäktige nu valt att ge byskolorna en frist.

Som ÖP tidigare berättat är det socialdemokraternas kursändring i skolfrågan som bäddat för den majoriteten. I såväl verksamhetsnämnden som kommunstyrelsen backade socialdemokraterna upp Bergspartiet , moderaterna och vänstern om byskolorna.

I stället för en nedläggning av byskolorna ska man nu se över högstadieskolorna inför nästa läsår.

I debatten som föregick fullmäktigs beslut betonade socialdemokraterna vikten av att man i den fortsatta skoldebatten måste ha en dialog med berörda samt att nyckeltal tas fram om hur liten en skola får vara samt hur långt det är rimligt att barn ska behöva åka till sin skola.

Men det tilläggsyrkandet avslogs efter votering 21-13, men lever vidare som en protokollsanteckning.

– Med den frist som nu beslutats får vi en chans att se över hela skolstrukturen, sade oppositionsrådet Karin Paulsson (S).

Även vänsterns Alf Lundin välkomnade fullmäktigs beslut.

– Jag hävdar att allt som kan göras fel verkligen har gjorts fel i hanteringen av skolfrågan. Därför är det bra med ett omtag, sade han.