Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa köer till historiskt egyptiskt val

I går gick Egypten till val. ­Köerna var långa. Många vill säga sitt i det första fria valet i landets historia.

Länge verkade det oklart om valet skulle kunna hållas. Förra veckans våldsamheter i protest mot fortsatt bristande demokrati, hade kunnat ödelägga det planerade parlamentsvalet.

Nu gick det inte så långt. Inför en gigantisk folkmassa om 100 000 personer i Kairo, vågade/ville inte, det styrande militärrådet fortsätta den våldsvåg som på tre dygn krävde 40 människors liv och skadade flera hundra. Kravet på militärernas avgång tycks också temporärt ha hämmat en annars pågående våldsspiral.

60 miljoner egyptier äger rösträtt. Muslimska brödraskapet tros avgå med slutsegern. Men val i Egypten är inte som val i andra länder. Här håller det på ett tag. Närmare bestämt fram till i mars, då valet avgörs i totalt tolv delomgångar, varav tre omgångar utgör valet av drygt 500 platser till parlamentets underhus.

Valdeltagandet blir högt. Många inser betydelsen av en möjlig framtida demokrati. Samtidigt finns en skepsis både mot påverkansmöjligheterna för de som så småningom utses, och mot ett komplicerat valsystem.

Men som någon kännare av egyptisk politik påpassligt sa i svensk radio i förra veckan: ”Första valet kanske inte blir perfekt, men Egypten måste börja någonstans”.