Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa väntetider för värmebidrag

Två veckor eller elva månader. Skillnaderna i beslutstid mellan olika län om omställningsbidrag till miljövänligare uppvärmning är stora. Nu ska Boverkets revisorer granska kötiderna.

– Jag hade inte klart för mig att handläggningstiderna var så långa, säger Assar Lindén, ansvarig för energibidragen på statliga Boverket, till TT.
Det handlar om stora pengar, upp till 30 000 per hushåll, som många i dag får vänta upp till elva månader på. Och organisationen Villaägarnas riksförbund är kritisk:
– Folk blir förbannade, och många har inte råd. De ekonomiska förutsättningarna du hade för ett år sedan kanske du inte har i dag, säger Stefan Stjernedal vid Villaägarna i Västsverige, den del av landet med i särklass längst väntetider.
Ont om resurser
Bor du i radhus eller villa kan du söka bidrag för installation av vattenburen el, ett miljömässigt sett bättre alternativ än de äldre energisystemen. Länsstyrelsen ska efter ansökan lämna besked om bidrag eller inte, eller om ansökan behöver kompletteras.
Göran Carlsson, länsbostadsdirektör i Västra Götaland, menar att de inte fått tillräckligt med resurser i förhållande till det stora söktrycket.
– Regeringen har valt att satsa på ROT-avdraget, där har man satt mycket resurser för att kunna tillgodose anstormningen. Men vi fick inte motsvarande resurser när de här stödformerna för energieffektiviseringar skapades, trots det stora trycket, säger han.
Ikapp till hösten
För tillfället behandlar Länsstyrelsen i Västra Götaland ärenden som kom in i augusti 2008.
– Vi har nu ett läge med minskande volym som gör att vi kommer att hinna ifatt. Under hösten 2009 ska vi försöka vara ikapp, säger Göran Carlsson.
Både Villaägarnas Riksförbund och Boverket menar att konsekvenserna av kötiderna blir att folk väntar eller avstår från att genomföra sina åtgärder.
Boverkets internrevisor ska nu titta närmare på de långa väntetiderna. De som ansökt utan att få besked behöver dock inte vara oroliga.
– Att de skulle bli utan pengar för sina installationer, det kommer inte att hända, säger Assar Lindén, Boverket.